PETANQUECLUB SINGEL STROMBEEK
De clubgeschiedenis
Van de oude naar de nieuwe Singel
De voorgeschiedenis
1 december 1973:
Jef SMET legt een aantal boeken op de keukentafel en zegt: "Er komt een petanqueclub in Strombeek"
​
1974:
Jef SMET, Charles BILLIET, Maurice VERHASSELT, Alfons VAN GRUNDERBEEK, François DE WAELE, stichten samen de club met Maurice VANDERELST als eerste voorzitter. Als petanquebanen gebruikte men de wegjes voor “Het Clubhuis De Singel”. Zelfs bij vriesweer en sneeuw speelde men met handschoenen en een dikke sjaal. Mark SERVOTTE, toenmalig schepen, bezorgde hen samen met Constant HILAERTS, verantwoordelijke VZW SPORT, een speelterrein naast de tennis. Er waren oorspronkelijk maar 2 lange pistes. De VZW SPORT kocht sets van 2 ballen aan voor beginnende spelers. De eerste match tegen een andere ploeg was op LEO. Jef SMET die daar vroeger lid was organiseerde het tornooi.
1976:
Het eerste tornooi op de SINGEL. De beschikbare pistes werden in 4 verdeeld. Er waren 30 deelnemers en zelfs rond het voetbalveld werden terreinen aangelegd. Jean-Claude SMET, toen nog heel jong, won de beker voor de derde plaats.
1978:
De club deed verhuisde naar het Cultureel Centrum. “DEN BUNKER” was geboren. De SINGEL sloot aan bij de Belgische Petanque Bond. Frans VANDERBEETEN, alias “den Biet”, Frans BILLIET alias “den IJzeren” en Louis APRIL deden het onderhoud van het lokaal. Maurice VAN DAMME zorgde voor de drank. De petanque mocht gebruik maken van de toiletten van de politie op voorwaarde dat ze deze ook onderhielden. Constant HILAERTS liet dagelijks iemand van de VZW Sport zorgen voor het onderhoud.
1980:
Het bestuur besliste om regelmatig een MELEE in te richten. De club ging voor de eerste maal naar WESTENDE spelen met 8 tripletten. Er was 56.552 frank in kas en voor een pint betaalde men 12 frank. In oktober verhoogde de prijs van een pint naar 13 frank.
De club deed de overstap naar de VLAAMSE LIGA toen genaamd “VLAAMSE LIGA TER BEVORDERING VAN DE PETANQUESPORT" of V.L.B.P.S.
De V.L.B.P.S. Brabant telde toen 6 clubs. Petanque Singel had 29 gefedereerde leden, 49 niet gefedereerde leden en 5 ploegen in competitie. De toenmalige ploegkapiteins waren: Louis HEYMANS, Luk KINTAERT, Jef SMET, Karel BILLIET en Willy DE WACHTER. Louis VINCKX, alias “Louis Salik” zorgde voor nieuwe scoreborden.
1981:
Raoul VAN DAMME en Carlos VAN CAMPENHOUT kwamen in het bestuur van de V.L.P.S. Brabant en werden respectievelijk Voorzitter en secretaris.
De SINGEL richtte het Brabants Kampioenschap in en stortte 12.000 frank aan de organisatie van het Wereldkampioenschap te Gent.
De Sporthal SOENS zou vergroot worden en er waren de eerste geruchten omtrent een nieuw lokaal voor onze club. De buitenterreinen kregen hun huidige vorm en een verlichting. Er speelden 7 ploegen in competitie. Mevrouw DE WACHTER verzorgde het eerste Kampioenenmaal, de voorloper van ons koud buffet.
1982:
Constant HILAERTS vroeg aan de gemeente om een bijkomend lokaal. In de Mechelsestraat kon een hangar aangekocht worden maar het huis dat erbij hoorde moest mee gekocht worden. Dit bleek teveel te zijn.
De SINGEL richtte een groot Zomertornooi in. Er werden 50 banen voorzien. Het bestuur besliste om voortaan een jaarlijks eetfestijn in te richten. Er was sprake van een mosselsouper of een pensenkermis, maar het werd tenslotte een steakfestijn. Constant HILAERTS zorgde voor de organisatie. Het "Zomertornooi" had een prijzenpot van meer dan 50.000 frank.
Walter VAN HERREWEGHE werd sportleider en Edward VANDENHOUTTE secretaris
​
Het begin van de huidige club
1984:
Het eerste STEAKFESTIJN brengt 100.000 frank op. Maurice VANDERELST stelt voor om zijn hangar te gebruiken als petanquelokaal tegen een maandelijkse huurprijs van 6.500 frank plus het kadastraal inkomen en verzekering. De inrichtingskosten vallen ten laste van de club, maar deze krijgt 3 jaar gratis huur van Maurice.
Luk KINTAERT neemt de leiding en de kosten van de werklieden van deze werken op zich. De kosten voor de verbouwingswerken worden geraamd op ongeveer 650.000 frank. Begin oktober 1984 worden de verwarming en de bar geplaatst.
13 oktober 1984 : Officiële opening van ons lokaal in aanwezigheid van volgende genodigden:
​
Mark GABRIELS, voorzitter V.L.P.S. Brabant
Leo VAN CRAEYVELT, Nationaal voorzitter
Jaak VERBAANDERT, Schepen van Sport
Laurent MOYSON, Burgemeester van Vilvoorde
Armand VANDERVEKEN, Schepen van Openbare Werken
Pierre LOMBAERTS, Schepen van Onderwijs
Henri MAES en Willy LAMBERT, raadsleden en
Jean-Luc DEHAENE, Minister van Sociale voorzorg, die de eerste bal werpt in het nieuwe lokaal.
Het feest duurt tot 06u00 in de ochtend. Het ledenaantal groeit tot 250. Een pint kostte 20 frank en een Duvel 45 frank.
​
1985 :
De kosten van het nieuwe lokaal lopen op tot 1.135.841 frank. Om tegemoet te komen aan deze kosten werd een tweede Steakfestijn georganiseerd dat ongeveer 140.000 frank heeft opgebracht.
In augustus van 1985 gaan de eerste stemmen op tot het oprichten van een V.Z.W. en in september is het dan zover: de V.Z.W. SINGEL PETANQUE CLUB STROMBEEK werd geboren.
Onder impuls van Luk KINTAERT werden onderhandelingen opgestart met het gemeentebestuur over een mogelijke verbroedering met het Franse Jean-Cap-Ferrat
In november 1985 doet Walter VAN HERREWEGHE een voorstel om een indoor wintertornooi in te richten. Voorzitter Willy DE WACHTER neemt ontslag en Luk KINTAERT wordt voorzitter .
1986 :
Het derde Steakfestijn brengt opnieuw 135.000 frank op en de club organiseerde een eerste indoor "MASTERTORNOOI" met een prijzenpot van 130.000 frank. Dit tornooi was een groot succes en bracht ook meer dan 50.000 frank in het laatje.
Het Zomertornooi wordt omgedoopt tot “Super Melée”
1987 :
Het tweede Masterstornooi brengt 26.000 frank op en het Steakfestijn meer dan 120.000 frank. De club koopt daarmee een PC.
​
1988:
Het bureel wordt voorzien van een deur en een schuifraam en er wordt een dubbel dak gelegd boven de centrale piste. Ook worden er twee industriële luchtverversers geplaatst.
Het derde "INTERNATIONALE MASTERS TORNOOI" heeft dit jaar een prijzenpot van 170.000 frank. Dit tornooi wordt op het einde van het jaar vervangen door een "MASTERS VOOR LEDEN".
​
1989 :
Het Steakfestijn zorgt opnieuw voor de nodige inkomsten en in mei richt de SINGEL het Provinciaal Kampioenschap Beste Triplet in.
In Juli neemt Luk KINTAERT ontslag en wordt Jozef MARISSEN de nieuwe voorzitter. De club telt inmiddels 274 leden waarvan 124 gefedereerden.
​
1990:
De verkoop van sterke dranken in ons lokaal wordt afgeschaft. Een pintje kost voortaan 22 frank.
Het Steakfestijn is opnieuw een groot succes en een glazen afrastering van de pistes 1 tot 4 wordt geplaatst. Er komt ook een noodverlichting in het lokaal.
​
1991:
De V.L.P.S. start een anti-rookcampagne.Het tussenportaal aan de ingang wordt bijgebouwd. De prijs wordt geraamd op 40.000 frank maar de werken vallen iets duurder uit en kosten uiteindelijk 58.000 frank.
Het jaarlijkse steakfestijn brengt 200.000 frank op en de club beslist om hiermee nieuwe truitjes aan te kopen.
Onder impuls van Walter VAN HERREWEGHE en Raoul VAN DAMME wordt, met de goedkeuring van toenmalig sportleider Eddy VLEMINCKX , opnieuw de INTERNATIONALE MASTERS georganiseerd. Prijzenpot 150.000 frank.
De club schaft 150 nieuwe trainingen aan bij Fashion Street te Vilvoorde voor de prijs van 1.785 frank het stuk en de huurprijs van het lokaal wordt aan de index aangepast en stijgt van 8.000 frank naar 9.375 frank.
De geruchten doen de ronde dat William VANDERBIEST, toenmalig wereldkampioen junioren, naar de SINGEL zou komen spelen.
De V.L.P.S. verplicht vanaf december 1991 het dragen van uniforme kledij bij officiële competities.
1992:
Het steakfestijn is opnieuw een succes en Constant HILAERTS krijgt felicitaties. In maart van dat jaar overlijdt Maurice VANDERELST.
Op de buitenterreinen komen banken en vuilnisbakken. En voor de Excellence-ploeg worden zwarte sweaters aangekocht voor een totaal van 1.000 frank en de club komt voor 500 frank tussen.
In November 1992 komen de eerste gesprekken op gang met het Gemeentebestuur over de aankoop van ons huidig lokaal.
1993:
Het steakfestijn is opnieuw een onverhoopt succes. Aan het gemeentebestuur wordt gevraagd om het lokaal aan te kopen, maar het gemeentebestuur acht de verantwoordelijkheden te groot indien de club het lokaal zelf zou aankopen.In maart 1993 staat ons lokaal te koop bij een immobiliënkantoor en het gemeentebestuur beslist tenslotte het lokaal zelf aan te kopen. De huurprijs bedraagt 10.000 frank, jaarlijks aanpasbaar aan de index.
Op 2 december wordt de verkoopakte tussen het gemeentebestuur en Julia SCHOOLMEESTERS getekend.
De verwarming wordt uitgebreid tot in de bar en voor het winterseizoen worden nieuwe polo’s aangekocht.
Vanaf september zal er om de twee weken een DINSDAGMELEE georganiseerd worden.
1994:
Het steakfestijn brengt opnieuw 198.000 frank op en Mariette en Constant worden bedankt voor hun wekenlange werk. De club koopt niet alleen100 regenvestjes en 100 sweaters, maar schaft zich ook een nieuwe muziekinstallatie aan.
1995:
Na het ontslag van Constant HILAERTS wordt het steakfestijn met minstens 1 jaar uitgesteld. Op de Statutaire Vergadering wordt beslist om geen steakfestijn meer te organiseren.
Tijdens de zomermaanden wordt de dinsdagmelee omgedoopt tot een woensdagmelee. De V.L.P.S. organiseert de eerste "BRUSSELS MASTERS".
1996 -1997:
Greta HILAERTS, Rita MERENS, Dirk SCHEERLINCK en William DEBECK vervoegen het sportbestuur. Op het einde van het seizoen verlaten 7 spelers van Excellence de Singel en neemt Jozef Marissen ontslag.
William DEBECK wordt voorzitter, Dirk SCHEERLINCK secretaris en Greta HILAERTS wordt penningmeester.
1997– 1998:
Het wordt een moeilijk seizoen voor de Singel en we verliezen onze plaats in LIGA. Wij danken dan ook alle spelers en supporters die ons dat jaar blijven steunen zijn. Wij danken vooral de spelers in de hogere divisies.
Het koffieapparaat wordt aangekocht bij Douwe Egberts.
LAMMEKES sluit een verbond met De SINGEL om zo verder gemeentesteun te blijven kunnen genieten.
De Singel richt zijn eerste KIPPENFESTIJN in. Het brengt ongeveer 30.000 frank op.
1999 :
Tot ons aller geluk beslist de V.L.P.S. een tweede afdeling LIGA te maken. Enkele goede spelers komen terug en we eindigen op de vierde plaats in LIGA2.
De club richt “DE BEKER VAN DE VOORZITTER" in bestaande uit 5 tornooien. Het jaarlijkse onderonsje WESTENDE – SINGEL wordt afgeschaft wegens te weinig belangstelling. Wij vieren oudejaar in de club met 60 personen.
25 jaar Singel Petanque Club
De club bestaat 25 jaar en wij richten een grandioos feest in. Er waren 280 aanwezigen waaronder Eerste Minister Jean-Luc DEHAENE.
600 mini pizza’s, 500 kippenvleugels, 400 mini pensen, 600 sandwiches, 600 brochetten, 400 zakouskis, 2 vaten STELLA, 4 vaten LEFFE, 80 flessen wijn en diverse groenten stonden op het menu. De deuren sluiten om 04u00.
De club wordt ook op het gemeentehuis ontvangen met 84 personen.
De club wordt ook op het gemeentehuis ontvangen met 84 personen.
De Singel na de eeuwwisseling
2000:
Onze Ligaploeg behaalt de 2e plaats en door het ontslag van een andere club gaan wij terug naar LIGA 1
Onze verwarming begint te sputteren. Wij kopen een nieuwe brander aan op eigen kosten. Kostprijs 73.000 frank.
De club speelt weer in Westende maar nu in de camping van R.A.C.B.
2001:
De Ligaploeg speelt kampioen en SINGEL komt voor de eerste maal in zijn geschiedenis uit in de NATIONALE Afdeling. Waar iedereen verwachtte dat wij dit niet aankonden, blijven wij toch in deze reeks
De tweede MASTERS wordt andermaal een succes. Wereldpetanque !!!
De V.L.P.S. kondigt besparingen aan. De petanquesport wordt ingedeeld onder de volksspelen en krijgt minder subsidies.
Petanque Singel verbroedert met de petanqueclub van CLUNY (Frankrijk.) Zij brengen met 42 personen 3 dagen door in Strombeek in een aparte sfeer van vriendschap.
De Lammekes stopt zijn activiteiten.
2002:
De eerste plannen worden uitgewerkt voor een nieuw clubhuis. De gronden aan Borrekesveld en Singel zijn niet beschikbaar.
Singel brengt een bezoek aan Cluny. Wij worden verwend als koningen.
Onze verwarming barst en kan niet meer gebruikt worden. Het gemeentebestuur plaatst een noodverwarming.
2003:
Onder impuls van Walter van Herreweghe, Theo Gerrebos en Raoul van Damme gaat onze eerste NEW MASTERS door. Het bestuur geeft zijn volledige medewerking. Het wordt een groot succes.
Er is een grond vrij aan Singel voor het bouwen van een nieuw lokaal. Het Bijzonder Plan van Aanleg is nog niet aangepast en het zou nog enkele jaren kunnen duren. We zoeken verder naar een geschikte locatie.
We starten onderhandelingen met het Gemeentebestuur over een grond aan de Piereman en nemen contact op met de firma GIJBELS die een eerste prijsraming maakt.
Eind 2003 krijgen wij een opstalrecht voor 50 jaar op de grond aan de Piereman. Het eerste budget bedraagt 150 000 euro
Ons bestuur beslist om geen kosten meer te doen aan het oude gebouw en schaft tijdelijk enkele onkosten af. Wij stellen de viering van ons 30 jarig bestaan uit tot later.
​
2004:
Wij krijgen een definitieve prijs van NV GIJBELS. Zonder binnenafwerking zou het lokaal 130 000 euro exclusief btw kosten.Wij vragen aan de leden een tijdelijke steun onder de vorm van aandelen. Wij halen 23 000 euro op. In mei wordt de opstalakte getekend. Jaarlijkse prijs is 1 euro zonder indexaanpassing.
De bank weigert echter een lening toe te staan aan een VZW tenzij het gemeentebestuur borg staat. Zonder deze goedkeuring staan we weer op nul met ons project. Het wordt bang afwachten. We moeten in het kader van de nieuwe VZW-wet nieuwe statuten opmaken.
De definitieve plannen worden aangemaakt. William Debeck en Dirk Scheerlinck bezoeken, samen met Jean-Pierre Van Campenhout en architect Jan Sneiders, de firma GIJBELS.
Er wordt een openbaar onderzoek gestart met betrekking tot onze bouw. Er zijn maar 2 kleine bezwaren en half september hebben we eindelijk een bouwvergunning. Het gemeentebestuur wil borg staan voor de lening maar stelt diverse voorwaarden. Eind 2004 wordt de firma GIJBELS ongeduldig maar we hebben nog steeds geen lening.
​
2005:
De gemeenteraad keurt in januari het principe van borgstelling voor een vereniging goed. Wij kunnen eindelijk onze aanvraag indienen.
In mei beginnen de werken maar we hebben nog steeds geen lening.
Ons eerste Kermistornooi aan de Piereman lokt 20 tripletten. Het weer is prachtig en het wordt een gezellige dag.
De gemeenteraad keurt onze aanvraag tot borgstelling van het Bestuur goed. Nu nog het akkoord van Dexia. Deze willen nog 2 maanden wachten tot de Gouverneur de gemeenteraadsbeslissing goedkeurt. In oktober krijgen we eindelijk de eerste schijf van onze lening.
Guido VAN DRIESSCHE en Pierre VINCK gaan instaan voor de binnenafwerking. Interbrew Anderlecht zal een tapinstallatie plaatsen mits een contract van 5 jaar.
Schilderwerken in brandvrije verf halen onverwacht een grote hap uit ons budget, maar Jean-Pierre VAN CAMPENHOUT belooft zijn steun aan de club.
Onze derde Masters was weer een topper van formaat.
2006:
Op 15 september 2006 wordt de Petanquehal Singel officieel ingehuldigd.
Met dank aan Guy Pint voor de foto's